2010. november 29., hétfő

Búzadarás-datolyás sült csemege, könnyű édesség az ünnepekre.


MAKROUD – BÚZADARÁS-DATOLYÁS SÜLT CSEMEGE

Az arab konyha egyik jellegzetes édessége, melynek fűszerezése csalhatatlanul a karácsonyt idézi. Eredetileg narancsvirágvíz szerepel benne, de ennek hiányában narancsolajjal vagy reszelt narancshéjjal is készülhet.

Hozzávalók

a tésztához:

  • · 50 dkg búzadara
  • · 4 evőkanál pálmazsír
  • · 2,5 dl víz
  • · fél citrom reszelt héja

a töltelékhez:

  • · 20 dkg magozott datolya
  • · 1 teáskanál őrölt fahéj
  • · 1/2 mokkáskanál őrölt kardamom
  • · 1/8 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • · 10 dkg barna cukor
  • · 1 dl víz
  • · 1/2 teáskanál narancsolaj
    vagy 1 teáskanál narancsvirágvíz
    vagy 1 evőkanál reszelt narancshéj

A datolyát vágjuk apróra, adjuk hozzá a fűszereket és a cukrot, majd a vízzel leöntve forraljuk fel.
Mikor masszaszerű lett az állaga, adjuk hozzá a narancsolajat, keverjük össze és tegyük félre hűlni.

A búzadarát szárazon pirítsuk aranysárgára. Vigyázat, ne égjen meg! Öntsük rá a vizet, keverjük össze és hagyjuk duzzadni.

Mikor kézmelegre hűlt, adjuk hozzá a pálmazsírt, a reszelt citromhéjat és gyúrjuk össze. Egy nem ragadós masszát kell kapnunk, ami kicsit morzsálódik ugyan, de nem esik szét.

Terítsük ki folpackra vagy sütőpapírra, és kézzel egyengessük téglalap alakúra.

Az időközben kihűlt töltelékből sodorjunk hurkát és fektessük a téglalap hosszanti oldalára, és tekerjük fel. A fólia segítségével formálhatjuk, javíthatjuk a tészta esetleges szakadásait. Tegyük hűtőbe, hogy kicsit megdermedjen, s könnyebb legyen szeletelni.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A hűtőből kivett tésztát szeleteljük fel és fektessük sütőpapírral kibélelt sütőlemezre.

Süssük aranysárga színűre.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése